دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
07 تير 1400 - 00:03
کامرانی در گفت‌وگو با آنا:

شرایط و امکانات بازگشت نخبگان به کشور فراهم شود | لزوم برقراری عدالت بین دانشگاه‌ها

دولت سیزدهم ارتباط دانشگاه و صنعت را تقویت کندرئیس دانشگاه آزاد اسلامی هرمزگان با بیان اینکه دانشگاهیان پرچمدار آینده‌نگری هستند، تأکید کرد که رئیس‌جمهور منتخب در دولت سیزدهم باید شرایط، امکانات و تسهیلات بازگشت نخبگان به کشور را فراهم کنند.
کد خبر : 590641
احسان کامرانی



گروه استان‌های خبرگزاری آنا، حسین عقابی؛ حجت‌الاسلام سیدابراهیم رئیسی با پایان انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری به‌عنوان هشتمین رئیس‌جمهور منتخب مردم ایران انتخاب شد و از ۱۳ مرداد دولت مردمی او رسماً کار خود را آغاز خواهد کرد.


در این راستا، انتظار قشر فرهیخته و دانشگاهیان از دولت جدید، ایجاد فرهنگی غنی و خودساخته در کشور است و رئیس جمهور منتخب باید بستر لازم را برای هماهنگی و ارتباط بیشتر مراکز تحقیقاتی خارج از دانشگاه با استادان و دانشجویان دانشگاه‌ها مهیا کند تا هم دانشگاه و هم مراکز پژوهشی از این ارتباط تنگاتنگ در راستای پیشبرد اهداف پژوهشی و تحقیقاتی خود استفاده کنند.


رابطه تنگاتنگ بین دانشگاه و صنعت در راستای تحول و نوسازی صنایع کشور به علوم روز به‌منظور استقلال و عزت علمی کشور از مهم‌ترین موضوعاتی است که رئیس جمهور آینده باید به آنها بپردازد.


از سوی دیگر ایجاد بسیج علمی در عرصه‌های مختلف علمی در راستای به‌کارگیری فناوری‌های نوین و توسعه پایدار و عزت ملی کشور از انتظاراتی است که جامعه دانشگاهی از دولت آینده دارند، همچنان که توجه به نخبگان دانشگاهی و برطرف‌کردن مشکلات آنان در راستای فعالیت‌های پرانگیزه پژوهشی و کمترشدن بوروکراسی‌های دست و پاگیر از دیگر خواسته‌های آنان است.


خبرنگار آنا در پرونده ویژه خبری با رؤسای واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی و استادان دانشگاه گفت‌وگو کرده و انتظارات جامعه دانشگاهی از دولت آینده(رئیس جمهور منتخب) و رفع مشکلات و موانع موجود در آموزش عالی را جویا شده است.


در این شماره گفت‌وگوی آنا با احسان کامرانی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان هرمزگان و واحد بندرعباس را می‌خوانید.


آنا: انتظارات جامعه دانشگاهی به عنوان قشر فرهیخته از رئیس جمهور منتخب را چه می‌دانید؟


کامرانی: با توجه به حضور و مشارکت آگاهانه مردم در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با وجود هجمه‌های زیاد، استمرار تحریم‌های ظالمانه، مشکلات و نابسامانی‌های اقتصادی و معیشتی و فعالیت بی‌وقفه شبکه‌های ماهواره‌ای و فضای مجازی دشمنان برای مأیوس و دلسردکردن مردم ایران و توصیه به تحریم انتخابات، بار دیگر ملت بیدار ایران اسلامی با حماسه‌آفرینی و حضور در پای صندوق‌های رأی از نخستین ساعات ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ باعث سرافرازی کشور شدند. مردم استان هرمزگان نیز مانند گذشته با حضور حداکثری در انتخابات ریاست جمهوری و شوراها خوش درخشیدند. در این میان جامعه دانشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی به‌عنوان بزرگ‌ترین مجموعه دانشگاهی استان هرمزگان با افراد به‌نام نخبه علمی در مجموعه و تعداد زیادی دانشجو در همه اقشار جامعه پرچمدار تشویق و توصیه به حضور حداکثری، حماسی و پرشور در انتخابات در استان هرمزگان بودند.


اکنون که حجت‌الاسلام رئیسی به‌عنوان رئیس‌جمهور منتخب مردم به نهاد ریاست جمهوری در پاستور می‌رود، جامعه دانشگاهی به‌عنوان قشر فرهیخته جامعه از وی انتظار نگاه ویژه و بذل توجه خاص به این مجموعه انقلابی دارد تا زمینه‌ساز برنامه‌ریزی بلندمدت برای توسعه فناوری و فرهنگ‌سازی اسلامی و پایه‌گذاری تمدن نوین اسلامی شود.


از آنجایی که استادان هیئت علمی مجموعه دانشگاه آزاد اسلامی در سال‌های گذشته از امکانات و حقوق برابر دانشگاه‌های دولتی برخوردار نبوده‌اند، تقاضای نگاه ویژه و بررسی وضعیتشان را از رئیس‌جمهور منتخب دارند؛ چراکه به لحاظ علمی و عقیدتی مجموعه بزرگ خانواده دانشگاه آزاد اسلامی همواره میان دانشگاه‌های جهان اسلام و ایران پیشرو بوده؛ اما مورد بی‌مهری دولت‌ها قرار گرفته و میان دانشگاه‌های کشور مظلوم واقع شده و توقع قشر دانشگاهی این مجموعه از وی، برقراری عدالت میان همه دانشگاه‌هایی است که به‌صورت جهادی در حال خدمت هستند به شکلی که شرایط استخدام برای دانش‌آموختگان و فارغ‌التحصیلان دانشگاه آزاد اسلامی با توجه به بار علمی و فرهنگی آنان بهتر شود و استخدام‌ها بر اساس توانمندی، بار علمی و سابقه فعالیت‌های علمی و عقیدتی باشد.


شرایط، امکانات و تسهیلات در حوزه آموزش عالی به‌گونه‌ای باشد که جوانان نخبه -که در دولت‌های گذشته به کشورهای دیگر مراجعه کرده‌اند- با تجربه و بار علمی به کشور بازگردند و در صحنه‌های سازندگی و علمی کنار هموطنان خود بسیجی‌وار برای این نظام و انقلاب فعالیت کنند، نسل جوان دانشگاهی به‌عنوان قلب تپنده اجتماع و سرمایه نظام که بین جامعه دارای عزت و اعتباری است از رئیس جمهور منتخب این انتظار را دارند که با ایجاد فضای امن معیشتی و اقتصادی، اشتغالزایی، دلگرمی دادن به اهل علم و دانش مانع فرار مغزها شوند و از دانشگاهیان در تصمیم‌گیری‌های کلیدی استفاده کنند و مقام و منزلت این قشر فرهیخته را در عمل به همه مدیران و عوامل اجرایی نشان دهند.


آنا: به عنوان استاد دانشگاه، رئیس جمهور منتخب چه موضوعات و بخش‌هایی را باید در اولویت نخست کار خود قرار دهد.


کامرانی: رئیس‌جمهور باید با توجه به بیان مقام معظم رهبری، شایسته‌سالاری را در انتصاب مدیران مدنظر قرار دهد؛ چراکه قطعاً یکی از مشخصات مدیر شایسته علمی، تخصصی بودن وی در جایگاه اجرایی خواهد بود، رئیس‌جمهور بسترسازی، فرهنگ‌سازی و ایجاد فرهنگی غنی و خودساخته را از اولویت‌های خود قرار دهد تا جوانان در اثر فرهنگ مخرب بیگانگان تضعیف روحیه نشوند و به‌عنوان قشر سازنده با توجه به فرهنگ غنی اسلامی انقلابی خود به‌ شکل جهادی به عمران، آبادانی و خدمت به جامعه مشغول شوند.


آنا: رئیس جمهور منتخب در بخش آموزش عالی و دانشگاه‌ها با چه اقداماتی می‌تواند به تحول، رشد و توسعه این بخش کمک کند.


کامرانی: دانشگاهیان پرچمدار آینده‌نگری در کشور هستند و رئیس جمهور منتخب باید برای توسعه علمی و اقتصادی کشور، ارتباط دانشگاه و صنعت را تقویت کند. بخشی از بودجه سالانه را برای تحقیقات و فناوری در نظر بگیرد و خیران و واقفان را تشویق و توصیه به ورود در عرصه آموزش عالی کند تا با حمایت از مخترعان و مکتشفان فعال دانشگاهی بستر را برای پیشرفت آنان فراهم کند.


با توجه به بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی و سند چشم‌انداز ۱۴۰۴ و قرارگیری ایران اسلامی در جایگاه نخست اقتصادی، علمی و فناوری در منطقه آسیای جنوب غربی، مطالعه فرآیند توسعه دانشگاه‌ها در جهان ضروری و نشان دهنده این است که نظام‌های آموزش عالی، همواره عامل بنیادی تکامل و توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جوامع بوده‌اند؛ بنابراین منطقی بوده که کشورهایی که خواهان توسعه همه‌جانبه، متوازن و پایدار هستند با مطالعه و برنامه‌ریزی نظام آموزش عالی خود را به‌طور متوازن و پایدار توسعه دهند و لزوماً برای این نوع توسعه، بررسی و شناخت دقیق وضعیت گذشته روند رشد و توسعه دانشگاه‌ها و رسیدن به وضعیت موجود و عوامل و نیروهای درونی و بیرونی تأثیرگذار در فرآیند توسعه دانشگاه ضروری است.


آنا: ارزیابی شما به عنوان یک فرد دانشگاهی از وضعیت کنونی کشور به‌ویژه در عرصه آموزش عالی چیست و تحول و تغییر باید در چه بخش‌هایی صورت بگیرد.


کامرانی: وضعیت دانشگاه‌های کشور با توجه به رهنمودهای مقام معظم رهبری و نگاه ویژه ایشان به مراکز دانشگاهی به‌عنوان مرکز تربیت عاقله کشور بسیار مثبت و خوب است. دانشگاه‌ها بعد از انقلاب اسلامی رشد قابل ملاحظه‌ای داشته‌اند و در چالش‌های بزرگ مملکت مانند برجام، محیط‌زیست، حقوق بشر و... وارد می‌شوند؛ اما باید به شکل مستمر و به‌روز شاهد حضور دانشگاهیان در زمینه‌های اقتصادی، فرهنگی، صنعتی و زیربنایی باشیم و دانشگاه‌های خلاق و مبتکر باشند.


دانشگاهیان در هیچ زمینه‌ای دنباله‌رو نباشند و علم را با بصیرت به‌کار ببرند و هدفشان برنامه‌ریزی علمی توأم با بصیرت برای توسعه و بالندگی کشور باشد؛ چراکه زمانی درخت علم به بار می‌نشیند که با بصیرت آبیاری شود و دانشگاه‌ها وقتی در بدنه خود اعضای هیئت علمی و مدیران مؤمن علمی و بابصیرت داشته باشند، بیشتر از پیش راهگشای جامعه و سکان‌دار پیشرفت و توسعه خواهند بود.


آنا: توصیه‌ها و پیشنهادهای شما به رئیس جمهور منتخب به عنوان یک دانشگاهی برای رفع موانع در مسیر رشد کشور چیست؟


کامرانی: ایران بسیار کشور مستعد و پرخیر و برکتی است و با توجه به نیروهای درونی، منابع، ظرفیت‌ها، موقعیت و امکانات بسیاری که در اختیار دارد، یکی از ثروتمندترین کشورهای بالقوه جهان بوده و با وجود جوانان متدین، متعهد، متخصص و باانگیزه و ظرفیت‌هایی مانند موقعیت جغرافیایی، منابع و مخازن غنی نفت، گاز، مواد معدنی و دریاها یکی از ثروتمندترین کشورهای بالفعل جهان به شمار می‌رود.


با توجه به این امکانات و موقعیت ویژه، دشمنان اسلام و انقلاب موانعی برای توسعه و رشد کشور به‌وجود می‌آورند که راهکار برون‌رفت از آن مطالعه روی انگیزه و اهداف آنان، فرهنگ‌سازی اسلامی و رساندن ملت فهیم و جوان ایران اسلامی به خودباوری، تقویت نظام آموزشی برای کادرسازی، تربیت نیروی انسانی انقلابی و تقویت نظام کنترلی و نظارتی برای جلوگیری از بروز انحراف در مسیر پیشرفت و توسعه کشور است که در نهایت منجر به بالارفتن تولید ملی و ارتقای قدرت اقتصادی و توسعه ملی و منطق‌هایی و رفع و پشت سرنهادن موانع رشد و بالندگی کشور خواهد شد.


انتهای پیام/۴۱۲۱/۴۰۶۲/



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب